Saturday, December 11, 2010

Getaran jiwa

hey don't misunderstand please...aku bukan dapat getaran jiwa kerana apa2 pon..
just that tonight i've been reading this one book stories about prophet..tonight i read about Nabi Daud (as),Nabi Sulaiman(as),Nabi Ilyas(as),Nabi Ilyasa'(as),Nabi Yunus(as),Nabi Zakaria(as),Nabi Yahya(as),Nabi Isa(as) and Nabi Muhammad(saw)..
bila aku baca kisah  Nabi Isa (as)..aku rasa macam ada satu getaran jiwa aku tak tahu nak describe macam mana..rasa terharu ada,sedih pun ada..then bila sampai kat cerita Nabi Muhammad (saw) aku rasa getaran jiwa tu semakin kuat doh sampai aku rasa tangan aku macam nak menggigil..rasa la..then aku rasa mata aku kabur sebab mata aku berair..padahal aku baru baca kisah dia baru kahwin dengan saidatina Khadijah..lepastu baca kisah anak2 die meninggal waktu baru lahir..aku terus stop terasa macam nak menitis air mata aku..rasa2 aku kalau aku teruskan bacaan aku dah menitis air mata aku..touching sangat kisah nabi2 yang aku baca ni lagi kisah Nabi Ayub(as)..

Gelang yang sesuai untuk lelaki ;p

Untuk renungan dan perbincangan bersama..... Kejahilan dan kedangkalan utk tidak mendalami ilmu agama boleh  menyebabkan seseorang itu terikiut-ikut dengan tindakan, penerampilan cara hidup orang kafir.

Musuh Islam merancang termasuk dalam bidang perubatan agar orang Islam terjebak untuk menerima cara yang diperkenalkan. Sebagai contoh mereka menciptakan alat bagi mengurangkan tekanan darah dalam bentuk gelang tangan, bagi orang Islam yang tipis imannya akan menerimanya sebagai satu kaedah perubatan terkini.

Hakikatnya banyak cara lain yang boelh di gunakan, tetapi kerana memakai gelang itu adalah dilarang untuk dipakai oleh lelaki Muslim, maka itulah cara terbaik diperkenalkan oleh musuh agar Muslim dilaknat oleh Allah s.w.t.,apabila dilaknat mereka tidak akan menjadi umat yang kuat untuk menghadapi kemaraan musuh mereka.

Larangan memakai gelang tangan walaupun untuk tujuan kesihatan, telah ditegaskan oleh Rasullulah s.a.w.:
Hadis Imran bin Hussein r.a., bahawasanya Rasullulah s.a.w. telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki
berkenaan. "Apakah bendanya ini"?Lelaki itu berkata,"Ia adalah gelang perubatan". Rasullulalah bersabda,"Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa(faedah wlpun utk tujuan perubatan),buangkan benda itu drp. diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri
anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya."
Hadis Sahih yg ke-19,885 Riwayat Imam Ahmad.

Pemakaian gelang pada hari ini, melibatkan ustaz2,pegawai2 kerajaan, menteri2 dan sewaktu denganya  pun...sesungguhnya mereka semua telah tertipu dengan perancangan musuh yang mahu menghancurkan
pegangan akidah umat Islam.

Di Malaysia trend ini bermula di mana gelang hitam diberikan sebagai hadiah orang yang baru balik dari Mekah.Sekarang ini dibenarkan oleh Tabung Haji kepada jemaah haji apabila berada di Tanah Suci supaya
faktor mudah di kenali atau sebarang kes hilang , kemalangan dsb.

Jenis-jenis gelang yang di haramkan bagi lelaki:-
1) Gelang Kayu koka
2) Gelang Kristal
3) Gelang Tasbih
4) Gelang Getah plastik
5) Gelang Besi magnet atau tangsten kabite
6) Gelang Besi Tabung Haji atau mana - mana besi (apabila berada di Malaysia)

Jenis2 gelang yang diharuskan:-
1) Gelang pesakit semasa berada di hospital (di tanda nama pesakit dan wad)
2) Gelang pesalah/penjenayah (dipakai oleh penjenayah yg telah di tangkap polis)
3) Gelang kaki bagi pesakit gila/jiwa.

so lelaki sekalian kalau dah kempunan sangat nak pakai gelang..try lah jadi 3 golongan yang diharuskan untuk memakai gelang tuh hikhikhik...;p

FAMILY

F A M I L Y
I ran into a stranger as he passed by,

"Oh excuse me please" was my reply.

He said, "Please excuse me too;

I wasn't watching for you."

We were very polite, this stranger and I.

We went on our way and we said goodbye.


But at home a different story is told,

How we treat our loved ones, young and old.

Later that day, cooking the evening meal,

My son stood beside me very still.


When I turned, I nearly knocked him down.

"Move out of the way," I said with a frown.

He walked away, his little heart broken.

I didn't realize how harshly I'd spoken.


While I lay awake in bed,

God's still small voice came to me and said,

"While dealing with a stranger,
common courtesy you use,
but the family you love, you seem to abuse.


Go and look on the kitchen floor,

You'll find some flowers there by the door.

Those are the flowers he brought for you.

He picked them himself: pink, yellow and blue.


He stood very quietly not to spoil the surprise,

you never saw the tears that filled his little eyes."

By this time, I felt very small,

And now my tears began to fall.


I quietly went and knelt by his bed;

"Wake up, little one, wake up," I said.

"Are these the flowers you picked for me?"

He smiled, "I found 'em, out by the tree.


I picked 'em because they're pretty like you.

I knew you'd like 'em, especially the blue."

I said, "Son, I'm very sorry for the way I acted today;

I shouldn't have yelled at you that way."

He said, "Oh, Mom, that's okay.

I love you anyway."

I said, "Son, I love you too,

and I do like the flowers, especially the blue."


FAMILY

Are you aware that if we died tomorrow, the company
that we are working for could easily replace us in
a matter of days.
But the family we left behind will feel the loss
for the rest of their lives.


And come to think of it, we pour ourselves more

into work than into our own family,
an unwise investment indeed,
don't you think?
So what is behind the story?


Do you know what the word FAMILY means?

FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU


Thursday, December 9, 2010

cerite kanak2 aku #1

well first day aku kat sekolah tak da la macam tu..aku ingat lagi pagi2 dah datang sekolah dengan mak ayah aku..datang dengan beg roda tu hehehe...lepas daftar dengan cikgu aku tak ingat la cikgu ape tak silap aku ustazah rohani kot..lepas daftar ayah aku cakap suruh pilih tempat duduk depan sekali..so pilih la yang belah kiri depan sekali...then tengok masa banyak lagi mak aku cakap jom g makan dulu..pergi makan roti canai dekat kedai mamak arafah tak silap aku...makan2..masuk kelas tengok semua orang dah duduk tempat masing2 tempat yang aku pilih tu dah ade orang lelaki duduk rupenye row yang belah kiri tu untuk budak lelaki..sebaik waktu tu masih budak2 kulit muka aku time tu sangat lah tebal ..aku ambil beg aku pegi la duduk kt tempat belakang sekali..tapi best weyh aircond belakang aku je..hahah best gile2..then pada masa ni lah aku discover perasan suke seseorang hahaha ceh umur baru setengah tahun jagung dah gedik2 nak suke orang hahaha...time ni la aku kenal L***N N***A..hhaha x pe xpe die x tahu pon blog aku..gediknye aku ahahahah..kk thats for tonight..

Tuesday, December 7, 2010

JABBAWOCKEEZ

aku tengok video ni dekat facebook...aku tertarik nak tengok so tengok jela kan haha aku memang suke la kalo orang menari pakai topeng putih..bagi aku bende tu nampak smart..then aku dah tengok semua dance die kat America's Best Dance Crew(ABDC)..overal sume best ah..tapi bagi aku paling best yang ni la...


yang ni aku suke waktu diorg jerit Jabbawockeez..hahaha



waktu watch video yang first tu kan korang tahu x aku terus terfikirkan taemin...hahaha sebab taemin kan suke popping...
dah alang2 aku post ni kan aku nak cerite skit la..
aku dah 3 kali mimpi lee tae min!! hahah betol x tipu..tapi aku igt due je dari tiga tu..
mimpi pertama x igt..
ni mimpi kedua..
x thu cm ne nak mule..
time tu taemin macam tgh makeup petu makeup artis die cakap kt die dlm b.korea tp aku paham makna die(kate mimpi aku hahah) die mcm cakap ade peminat nak jumpe petu die tunjuk kat aku.aku pon datang la dekat taemin..die pakai topi hitam and singlet hitam..die macam malu bile die pandang aku petu die tertunduk sekejap sambil sengih macam biasa la kalo die malu..petu die senyum dekat aku..lama plak tu then aku bangun..
mimpi ketige ni die gabung dengan beast plak..
dalam mimpi ketige ni die berdiri atas pentas sambil pegang belon then die menari..tahu die menari ape..mcm tarian budaya kite weyh..
mimpi ni lg best..sekolah kite jemput b2st datang buat persembahan..yg paling jelas muke aku nmpk junhyung..then ble penari2 dah kuar semua berebut nak berdiri dekat depan palang..termasuk lah aku n najihatul munirah...
petu ntah macam mana aku pegi backstage..kt belakang tu macam ade dancemachine..aku bahij and cayya menari kat situ tetibe b2st pon join sekali..kali ni muke palaing jelas..dongwoon aku,yoseob and junhyung...then aku bangun..

aku pernah mimpi dbsk jugak...
die bermule apabila aku tgh lepak minum dekat dapur sambil sandar dekat kabinet..ade la seorg hamba Allah yg aku x kenal tapi dalam mimpi aku kenal..die cakap dekat org sebelah aku(x igt sape) die dah lme x jmpe kawan lme die..aku terus berdiri tegak and cakap kat die u-know yunho eh..nak ikut nak ikut..die pon kasi..then sampai la.berbual ngn diorg..suddenly kterg nak kuar tp x thu nak g mana..kuar je rumah ade kucing banyak..jaejoong pon sebok nak main kucing tu..petu aku dgr yunho dah start kereta..aku pon cepat2 la jalan berangan nak duduk sebelah yunho sbb yunho yg bawak kereta...sekali bile aku sampai tuptup jaejoong dah masuk n duduk dulu..aku cakap dalam hati..(betol x tipu dalam mimpi pun aku cakap dalam hati) aku cakap aku sepak kang jaejoong ni menyibuk je..hahah..then aku duk la belakang..dapat duduk sebelah junsu..tp bile nak tutup pintu susah sikit..hahah sebab korang bayangkan la aku,junsu,yoochun,changmin dok kat belakang...

epas aku mimpi dbsk and b2st tu kan besok nye aku mimpi aku cerite kt kawan2 aku mcm pasal dbsk aku cerite kt mun n aishah dlm bas(mimpi je)..b2st tu aku cerite kt bahij tp x igt daam keadaan ape...
k tu je la..

Thursday, November 25, 2010

Sunway Pyramid..



ok2...Hangout dgn Najihatul Munirah,Bahij Bisyri Audi,Nur Syahira,Ida Shahirah,Aliah di Sunway Pyramid..
Hanisah(die yg plan g skating) x dpt datang coz die ade kat rumah nenek die..Nur Izzati dekat kampung...
purpose kiterg keluar pada hari rabu 24/11/2010..nak celebrate birthday satu geng dan yg paling utama birthday Aliah dan Bahij..coz diorg punye birthday bulan ni...

mule2 sesat sikit la nak cari tempat wayang die..tp jumpe jugak..beli tiket Harry Potter..dpt 11.45 a.m..
pastu g cari makan...petu jumpe tempat  ade korean food,taiwan food,hurm japanesse food ade ke x igt la...
makan dkt taiwan food tu seafood tempura share dgn Najihatul..Bahij beli Sweet Potato,Syahira beli seafood tempura juga...

then kasut syahira pula bermasalah..aiyoo~ hahaha x pe2 bnyk lg masa sblum start...pusing2 smpi masuk jusco last2 die beli dkt mana ntah tp ok la...sebaik musim discount...then bile dah naik atas tu Aliah ngn Ida plak nak g tandas..then masuk wayang pukul 11.50...

tempat kterg kene rembat plak ngn sorg minah ni..tp last2 kterg duduk kt atas row no.3 or no.2..couple seat..best..dah abis tgk cari tmpt makan..makan dekat Arena kt dlm jusco tu...aku ngn aij makan sizzling yee mee..mun makan nasi goreng kampung,ida n cayya nasi goreng biasa,aliah nasi putih  dgn tomyam.....ida,cayya,mun  dpt nasi goreng pedas...aij tukar dgn cayya..aku pulak x tahu nape full sgt..

then main skating 3 org je..aliah cayya ida x cukup duit n takut nak main..main2 pusing2 mun jatuh2 hahaha overall best la..tapi sakit kaki maa~...then balik tunggu adik aij ngn kawan2 die x smpi lg rembat kerusi depan tgk cerita paranormal aktiviti.. balik!!~

hahaha tp x cukup satu geng la tu kurang best skit..

Tuesday, November 16, 2010

INTERLOK BY ABDULLAH HUSSAIN


hahah hey korang aku dah abih baca buku ni dalam aggaran masa 1.30 pagi pada tarikh 15/11/2010..cter die pasal kaum mule2 pasal keluarga melayu then buku due keluarga cina buku tiga keluarga india..then buku empat interlok..semua nye bersangkut paut..eh korang bce buku tu sendiri lah..malas nak cter panjang2 nk buat sinopsis pon malas la..hahah;p pas ni nak bce step by wicked step pulak...

Monday, November 15, 2010

outing SEKELAS!!

oh ok KAMI tgk cerite MEGAMIND best tau..aku touching beb..hahah susah nk tgk aku touching..bahij bawa MUAZ hahah comel2..kenangan dgn muaz selipar masuk longkang..penat bahij n mun cari selipar tuk muaz..
best..mun.."BELOK BELOK BELOK" hahahah..
ni klimaks cerite kterg..cari tmpt makan selam 1 jam setengah hebat x hebat??hahah aku caya izzati dah ah lapar en...then smpi kt ARENA...makan nasi goreng cendawan..aku habis kan caya n raja punye..tett hahaha bnyk betol makan aku ni...then izzati ajak g main bowling...
main la aku zati n mun..tini tukang tgk je...hahaha overall best la..
ok petu balik la..oh nak tahu on the way g ou bas yg kterg naik tu ade eksiden skit...huhu caya nmpk live..aku dgr bunyi baru aku thu eksiden...then waktu nak balik pon sama bas langgar divider..oh yeah..lpas tu bas tu boleh pulak x berhenti kt bus stop dkt umah bahij..berjalan la aku n aij dr seksyen lapan..bahij dah la dokong adik die sian aij...x pe2 outing yg penuh cabaran dan menduga kesabaran...hahaha

PARTY!!!!

hahaha..the best party ever! party yg len dr yg len..kita buat dekat padang sekolah...hebat x kelas kterg..hebat hebat hebat...hahaha...kalo nak tgk gambar g la kt blog caya...smpi2 sekolah aku tdo kot..haahah dkt pukul 7.30 start tiup belon...fuhfuhfuh..bnyk aku tiup..bahij nk belon lagi besar aku tiup la...petu dpt la besar kan..tp jangka hayat belon bahij x lme...die BOOM...hahahaok then aku amik tugas bakar arang nak jd bara...ok team up dgn maryam...cayalah..aku ikut cara2 kt kem perdana..hidup api arang tu wuhhu..mun punye api x nak hidup2..oh waktu nak mule2 hidupkan bara tu kamal buat kelakar..bru pgg lighter ouch ouch ouch..kelakar la ko kamal..

then yg len prepare mknn la. yg penting semua camera ade pic aku...hahahaha aku kn camera freaks...kterg makan atas tikar je..hebat x..jimat coz..hahahapetu aku tolong la decorate kt pokok2(more likely nk rosakkan adela..caya n ida marah aku..wah touching...hahahah mne de)kamal mmg bgus die ni mmg boleh diharap...die tolong kterg hias2 and kemas...AMMAR?? die datang x tolong hias balik x tolong kemas..makan je tahu...hahaha ammar ammar..waktu bakar ayam bkn kerja aku..hehehe...petu ade lebih2 kertas hias tu hanisah got no work die g lilit kt aku die ckp mcm miss world..hahaha...then kterg amik la kertas lebihan tu lilit kt tiang gol..eh lawa plak..hahaha...

petu ade la party crasher tp x sempat crash pon dah kene halau dgn mun..hahaha tererla kau mun..oh ckp pasal party crasher..straberry die nak join kterg punye party tp x dpt coz ustazah kate kene bayar duit kelas dulu...hahaha sorry strawberry...
then time tukar2 hadiah..oh yeah aku dpt maryam punye..thanks maryam aku mmg nak jam loceng..tp bile nak minx ngn mak aku selalu lpe..thanks2

then dah nak balik2 kemas2 then hujan pon turun..seakan2 turut sedih party kterg dh habis..ecewwah..hahah papepon thanks kpd kerjasama yg diberikan oleh ustazah n rakn2 sekelas..

nak simpan kat sini..

aku suka tgk die pki penutu kepala tu..hahaha comel2

Sunday, November 7, 2010

B2ST

have i post anything about b2st?? no?? really?? hurm i dont know..
in this group i like dong woon..i dont why but i was attracted to his eyes....


i like these song..



Saturday, November 6, 2010

you guys tgk ni !! mermaid..

video

him also




he is just a camera freak isn't he...just like me...but idont like to self cam..i like to take picture with other people too...

its been a long time eh!

wah~ i think its been a long time since i post something bout him..well there's nothing else i want to tell you guys actually..yeah i know my blog is so boring and so dull..so what this is my blog people..heehehe:)so cheer up guys even though my story are always boring;p

so enjoy my LEE TAE MIN sweet and cute picture ok..if you dont like it just keep it to yourselve coz i dont to here people talk bad things bout him..;p hahaha..just ignore my babbling and mumbling ok..this time really enjoy it..



Thursday, October 28, 2010

haha tgk ni..kelaka kelaka XD

hakhakhakhak..LOL XD

Monday, October 18, 2010

wow aku layan lagu ni hahaha

hahah aku dgr llgu time kenduri kawin anak tok tahir..ko thu bdak2 yg nyanyi weyh mcm2 lgu diorg nyanyi aku tgk diorg je bertapa sblah abg dj tu tp ok la sedap suara..tp ada satu kes bdak ni terlebih feeling berdesing telinga aku..lpas die nyanyi lagu data-permaisuri nyanyi lgu muh-lgu utkmu..woi pitching tinggi gile bapak la..aku ngn imad dah gelak2 hahaha...tp boleh thn la...
nah dgr la lgu ni tetibe terminat pulak..

Wednesday, October 13, 2010

hidupku berpusing di sekitar ubat ubatan!


dari dulu hingga kini bende ni la bnyk aku telan
well kecik2 makan yg cair punye skang makan biji2 pula..
baru balik dr klinik mcm ade potensi asma aku nk dtg balik je
oh ya Allah jgn la bg asma tu dtg balik amin..
yg pasal gigi aku tu dia bg krim bonjela bg kebas2 skit spaya kurg sakit
lma x pakaai bonjela.dulu feveret sbb best rse kebas2 die tu hahaha
well dlm famili aku aku la yg paling unik sekali
dr segi fizikal,mental dan rohani
aku la paling banyak penyakit kalo bkak peti ais dulu2 cari ubat mesti bnyk nama aku..
skang x de coz mak aku dh buang ubat lme2 tu
jap g bakal penuh balik la dgn nme aku hahaha..
pernah x ade sejarah seseorg yg menjadi doktor tp die sendiri bnyk penyakit??
aku rse kalo x de mayb aku bakal cipta rekod kot
(inshaallah jd doktor amin)

yay its my birthday (^_^)



hahaha im old already.. i am now 16 years old... hahaha thanks a lot my friends for wishing me happy birthday <3<3..thanks also to my facebook friends..my birthday falls on 13 october 1994 same like my cousin kak eda but her year of birth was 1986 that will be 13oct1986..

what do i get for my birthday??
a lot of wishes of course:)))
but i do get present..
its a watch from swatch<3<3 thanks big sis
the watch is chocolate with creme(i dont know) in colour
this is the watch..

Thursday, October 7, 2010

Sunday, October 3, 2010

yoogeun dance lucifer..

hahaha..comel sje smpi satu tahap tu die garu kepala nak nari...siap nyanyi lgi...aduhai budak ni comel..




credits: shakizi

i do not own this video
no copyright infringement intended
for entertainment purposes only

Saturday, October 2, 2010

pink kebaya!!?? haha

kakikukekok...hahaha first and last(maybe) aku pakai kebaya...ya Allah seksanye..bju tu kekang perjalanan aku...aduhai... 1st picture muka x puas hati sbb pki bju kebaya..


senyuman paksa hahahahahah

Sunday, September 26, 2010

Knock Knock

terjumpe band ni...dgr la lgu die..

Saturday, September 25, 2010

AKU SUKA GAMBAR ITU..

pergi rumah kawan mak aku kat klang nama Raja Lela..kwn baik mak aku la katakan..buat openhouse..rumah die besar weyh...(yosh~ batak gile haha)petu time nak balik tu la die ajak mak aku pusing satu rumah die smpi ke bilik2 tido..sat g masuk bilik tido anak die aris..skang study kt australia..ade due gambar besar..satu die pki bju taekwondo smbil buat flying kick...satu lg smbil pgg pedang kayu(judo ke akido x tau la wey)..tp wa ckp sama lu org gambar die smart gile!...die pandai main  reaksi muka..serius aje..der aku suka gambar tu( x mnt tuan punye gmbr ye)

Wednesday, September 8, 2010

video post..:)))

uncle dwayne ake ake apenye...hahaha cute betullah..apa khabar...haha..
 

ok ustaz ni boleh tahan..tapi aku rasa dah kahwin ni..hahah


ok ni nama die uncle raymond crooke






ni nama die teresa teng..she can sing indon,japan,chinesse of coz..kalo dah boleh nyanyi lagu indonesia..agak lagu melayu boleh x??x tahu la weyh...hahah aku suka lagu ni..dgr kt kbsw..aku tanya mak aku famous x lagu ni..mak aku cakap famous..


aku dgr mcm2 lagi lgu siti versi cina..aku dgr lgu cindai..hahaha
lgu rasa sayang versi cina.malaysia,indonesia
tp kan aduh pasal lagu ni...malaysia kene kutuk habis habisan oleh rakyat indonesia(aku baca kt komen)
bg aku wat pe la nak gaduh2 lagu je pon..lagi satu kite tanah serumpun dulu kite adalah one..tp lpas kene jajah dah x jadi one..dah la aku x nak komen panjang2kang x pasal aku pulak kene serang..

Sunday, September 5, 2010

this is called dicipline..XD

pink dolphin

dolphin ni merupakan dolphin albino...

Shinee~

hahaha comel aje bunyi die...reaksi die lmbt betul...haaha comel2




tengok ni die bersin...hahaha(alahai bataknye..taemin bersin je kan)[biarlah nak batak sekali sekala]



ONEW CAKAP ASSALAMUALAIKUM..comel aja sebutan die...practice makes perfect

Saturday, September 4, 2010

adolf hitler..

Adolf Hitler : Sudut Kisah Yang Jarang Kita Dengar
Apa yang bakal anda baca ini ialah sebuah email yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi...saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua...gambar2 tu mayb x muncul..kalo ade facebook tekan le gambar tu
____________________________________________________________________________

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...


Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.


Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...


Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...
Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...
Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds


Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaa

solat or sembahyang??

Hampir kebanyakan umat Islam hari ini tidak terlepas daripada menggunakan istilah "Sembahyang" yang merujuk kepada "Solat." Tetapi pada hakikatnya, istilah "Sembahyang" mempunyai maksud atau pengertian yang terdapat unsur "Syirik."

Professor Hasbi As Siddiqi di dalam salah satu bukunya, membahas perkataan "Sembahyang." Katanya; "Sembahyang di ambil daripada perkataan "Sembah" dan "Hyang" yang merujuk kepada nama dewa - dewa yang disembah oleh penganut Agama Hindu dahulu kala. "Sembahyang" juga diertikan sebagai "menyembah berhala yang bernama Hyang."

Dua pakar Bahasa Indonesia, yang salah seorangnya pernah datang ke Malaysia, mengajar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), iaitu Dr Daniel juga telah mengesahkan bahawa istilah "Sembahyang" merujuk kepada "menyembah dewa yang bernama Hyang."

Orang Buddha pergi ke Tokong, Orang Hindu pergi ke Kuil dan Orang Kristian pergi ke Gereja menggunakan istilah "Sembahyang," terserahlah kepada mereka, kerana memang terdapat unsur "Syirik" dalam ibadah mereka. Tetapi Umat Islam, Tidak sesuai sekiranya, "Solat" juga diistilahkan sebagai "Sembahyang", yang mana pada asalnya kata sembahyang itu merujuk kepada "menyembah dewa bernama Hyang."

Kalau boleh ubahlah ayat seperti seorang ibu mengarahkan anaknya bangun untuk menunaikan Solat Subuh. "nak, bangun!. pergi "Sembahyang Subuh," kepada "nak, bangun!. Pergi "Solat Subuh." Solat lebih tepat istilahnya

Mungkin sebahagian daripada kita, akan menganggap bahawa hal ini hanyalah hal yang remeh dan tidak begitu penting. Tetapi bagi mereka yang mempunyai kesedaran Agama dan memetingkan kualiti ibadah, akan sentiasa berhati-hati dan mengambil perhatian akan hal seperti ini.
Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam
dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu
dan menyebarkan risalah bertajuk "Jalan-jalan Syurga" dan beberapa karya
Islamik yang lain.
Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar
seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat
dingin dan hujan mulai turun.
Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan
seraya berkata "Ayah! Saya dah bersedia"
Ayahnya terkejut dan berkata "Bersedia untuk apa?". "Ayah bukankah ini
masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah"
"Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat"
"Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika
hujan turun"
Ayahnya menambah "Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca
sebegini"
Dengan merintih anaknya merayu "Benarkan saya pergi ayah?"
Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada
anaknya "Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!"
"Terima kasih Ayah" Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah
hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.
Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun
yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan
risalah itu kepada penghuninya.
Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah "Jalan-jalan Syurga" ada
pada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih
ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari
siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal. 
Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula
mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di
rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentar
dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun
sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi,
mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil
keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka. 
Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an.
Mukanya suram dan sedih. "Nak, apa yang makcik boleh bantu?" 
Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit. 
"Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat
sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya
hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling
bertuah". Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.
"Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu" dalam nada yang lembut
Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam
memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya "Ada sesiapa nak
menyatakan sesuatu"
Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah
perempuan separuh umur itu. "Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini
yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk
pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim.
Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan
dalam dunia ini" Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.
"Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi
saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap
anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu
lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba
loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa
pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi
lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi".
"Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini
setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi
ke pintu"
"Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu.
Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat". "Makcik, maaf
saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan
makcik dan sentiasa memelihara makcik" itulah kata-kata yang paling indah
yang saya dengar". 
"Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu
dan terus baca risalah itu setiap muka surat. Akhirnya kerusi dan tali yang
hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka.
Aku tak perlukan itu lagi".
"Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi
hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini
dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat
kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada
selama-lamanya di dalam neraka"
Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang
berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!
Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya
yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya. 
Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah
yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang
sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat. 
Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada
makhlukNya yang penyayang 
Panjangkanlah risalah ini. Ingat ALLAH sentiasa menyayangi dan memelihara
kamu! 
ALLAHUAKBAR!