Friday, August 27, 2010

pesan nabi sebelum tido..

SEBELUM Tidur
Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi )
Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur
sebelum melakukan empat perkara , yaitu :
1. Sebelum khatam Al Qur'an ,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir ,
3. Sebelum para muslim meredhoi kamu ,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh....
"Bertanya Aisyah :
"Ya Rasulullah.. .. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara
seketika?"



Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga
kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.
Bismillaahirrohmaan irrohiim , Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam
yalid walam yuulad' walam yakul lahuu kufuwan ahad' ( 3 x )

Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku , maka kami semua
akan memberi syafaat di hari kiamat.
Bismillaahirrohmaan irrohiim , Alloohumma shollii 'alaa syaidinaa Muhammad
wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhoi kamu.
Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa
atuubu ilaih ( 3 x )

Dan , perbanyaklah bertasbih , bertahmid , bertahlil , bertakbir maka
seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh"
Bismillaahirrohmaan irrohiim , Subhanalloohi Walh amd ulillaahi
walaailaaha illalloohu alloohu akbar(3 x )



renung-renungkan dan selamatt beramal

renung-renungkan dan selamat beramal ;)


Ilmu utk dikongsi bersama :

Pagi semlm dengar radio ikim (91.50 fm), 

ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam.
Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" 

dan menjawab salam
dari para sahabat dgn salam yg penuh 

"waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Beri salam - assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kira berkirim salam pada org lain, 

hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum 
pada  ZIZAH ye" contoh lerr...
Bukannya : "Kirim salam kat  ZIZAH ye"

Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini 

adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Semoga ada manfaat.

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"
Maksud singkatan " A'kum"

Untuk renungan bersama :

Janganlah kita menggantikan perkataan
"Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms 

atau apa sekalipu melalui tulisan.
Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, 

maka hendaklah kita ganti dengan perkataan
"
As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.
Sesama lah kita memberitahu member-member yang 

selalu sangat guna
shortform A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' 

adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang 
bukan yahudi yang bermaksud 'BINA T ANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang
bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINA T ANG DAN ORANG-ORANG 

SESA T '. Mulai sekarang jika ada orang hantar 
shortform "A'kum", kita ingatkan
dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari 

perkataan Assalamualaikum.
Semoga ada manfaatnya

saja nak kongsi dgn korg..org hantar kt aku..;)

Surah Al-Munaafiquun : Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu lalai
(lengah) kerana hartabenda dan anak-anakmu daripada mengingati Allah
(sembahyang lima waktu). Barangsiapa memperbuat demikian itu, maka
mereka orang yang merugi.
Ayat : 9 Allah tiada akan memberi tempoh kepada seorang bila telah sampai
ajalnya. Allah Maha Mengetahui tentang apa yang kamu kerjakan.
Ayat : 11 Para Ulama' berpesan untuk kita jadikan pegangan:
Barangsiapa meninggalkan solat Maghrib, dosanya seperti berzina dengan
ibunyasendiri bagi yang lelaki dan berzina dengan bapanya sendiri bagi yang
perempuan!
Jadi, apakah bezanya sumbang mahram dengan meninggalkan solat Maghrib?
Meninggalkan solat Isya', maka Allah tidak redha ia hidup di bumi-Nya.
Bermakna, setiap langkah kita tidak mendapat pelindunganNya di dunia ini.
Dan lebih malang bila kita diazab di dunia yang lain nanti (akhirat).
Meninggalkan solat Subuh akan disiksa selama 60 tahun (waktu akhirat) di
dalam neraka.
Perlu kita ingat bahawa azab yang paling ringan adalah sepertimana azab yang
dikenakan kepada bapa saudara Rasulullah saw yang mana apabila dipakaikan
kasut dari neraka maka mendidihlah sampai ke otaknya.
Selama ini kita baru dapat bayangkan bagaimana air mendidih saja....
Meninggalkan solat Zohor diibaratkan seperti meruntuhkan Ka'abah Kalau
begitu sepanjang hidup kita ini tak payahlah berangan-angan
untuk menunaikan haji. Itu adalah suatu perkara yang amat mudah...
Satu kali meninggalkan solat Asar sama dosanya dengan membunuh 1000
orang Islam.
Kat dunia ni bolehlah jadi sekutu Presiden Bush, tak payahlah kutuk dia lagi
kat dunia ni...Kita dengan dia (Bush) sama saja..
Rasulullah saw ada menyebut, tinggalkan solat adalah Kafir yang nyata.
Yang benar itu adalah dari Allah swt dan yang kurang itu adalah dari
kelemahan saya yang nyata.



Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir
dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama.
Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan danmengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Bernafas ketika sujud pulaboleh:
- membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempatasalnya.
- membetulkan pundi peranakan yang jatuh.
- melegakan sakit hernia. (burut)
- mengurangkan sakit senggugut ketika haid.
- melegakan paru-paru daripada ketegangan.
- mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.
- kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan
lingkungan bahagian belakang tubuh..
- meringankan bahagian pelvis.
- memberi dorongan supaya mudah tidur.
- menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan
sujud dan bangun daripada sujud.
- pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik,secara
automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.
- bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik,mudah
berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit
buah dada.
- mengurangkan kegemukan.
- pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah
kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang
perut(convulsions).
- organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan
oksigen.
- mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke
otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan
sebagainya.
Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di
hadapan Yang Maha Pencipta sekaligus mengikis sifat sombong, riak,
takbur dan sebagainya.
Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran
darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan
otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkanmentality seseorang.
Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang
tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan
darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.


Tujuh kalimat

Sabda Rasulullah S.A.W
" Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan
Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut "
1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut
4. Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak
disukai dan tak diingini.
6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima
musibah.
7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam
sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat,
walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan
jadi bisa, karena sudah biasa

jgnlah percaya sgt ye..

jgn percaya sgt...tkut jd khurafat je...kalo sama tu mgkn kebetulan saja kot..hehehe

Masyarakat pada zaman dahulu mengenal seseorang dgn melihat tanda
pada
> badannya.Diturunkan di sini firasat tentang tahi lalat. Sejauhmana
> kebenarannya tidaklah diketahui dgn jelas. Namun begitu,ia biasa
> diajarkan di kalangan Masyarakat melayu.Hanyalah sekadar menambah
> pengetahuan.

> * bibir atas kanan - banyak rezeki, pandai
> * bibir atas kiri - ramai kawan, baik hati
> * bibir bawah kanan - disegani orang, ramai yg suka
> * bibir bawah kiri - pandai bicara, tak mudah kalah
> * leher kanan - cerdas, jujur, berani menderita
> * leher kiri - cerdas dlm segala hal dan banyak pengetahuan
> * leher di tengah - tercapai cita-cita
> * biji mata kanan - suka serong dan pembohong
> * biji mata kiri - pembohong tetapi baik hati
> * hujung mata kanan - baik hati, sopan santun, cerdas
> * hujung mata kiri - baik budi, murah rezeki
> * betis kanan - suka berhibur, boros
> * betis ! kiri - rajin,tidak suka menganggur
> * lutut kanan - bersikap tidak peduli dan tak mahu berusaha
> * lutut kiri - kurang kuat berusaha
> * kepala sebelah kanan - terkabul cita-cita
> * kepala sebelah kiri - sering menemui kesusahan
> * kepala sebelah belakang - jujur, sabar dan tekun
> * kening kanan - cerdas dan cekap
> * kening kiri - cerdas, sopan santun
> * tengah kening - keras hati, berani segala hal
> * hujung mulut kanan - kecil rezeki, tak mudah kalah
> * hujung mulut kiri - suka berpoya-poya
> * ketiak kanan - dapat menyimpan rahsia
> * ketiak kiri - jujur, banyak yang cinta
> * pergelangan kaki kanan - suka berpergian (keluar rumah)
> * pergelangan kaki kiri - kehendak kuat
> * batang hidung - banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya
> * pada hidung - banyak rezeki
> * dagu bawah kanan - jujur dan baik hati
> * dagu bawah kiri - bijak sana dan berbudi luhur
> * kemaluan kanan atau kiri - baik, suka senggama
> * di kepala kemaluan (lelaki) - bakal beristeri 2
> * tumit kanan - jujur dan banyak kawan
> * tumit kiri - baik budi
> * alis kanan suka - menolong, baik hati
> * alis kiri - ramai yang suka
> * pangkal peha kanan - kemahuan kuat
> * pangkal peha kiri - suka kerja apa pun
> * telapak kaki kanan - tak mudah mengeluh
> * jari kaki kanan - suka menolong
> * jari kaki kiri - berbudi, suka berbuat baik
> * bahu kanan - cermat dlm membuat keputusan, banyak tanggungan
> * bahu kiri - suka kerja keras, banyak tanggungjawab
> * lengan kanan - setia dan taat pada atasan
> * lengan kiri - menepati janji dan rajin
> * pipi kanan - ramai teman
> * tengah-tengah pipi kanan - ramai yg suka
> * tengah-tengah pipi kiri - ramai teman
> * ubun-ubun - kurang jujur
> * pusat - cerdas, tangkas, tekun
> * pusat bahagian kanan - sejahtera dalam hidup
> * pusat bahagian kiri - beroleh kemuliaan
> * pinggang kanan - sayang pada pasangan hidup
> * pinggang kiri - disayang pasangan hidup
> * dada kanan - dapat mengatasi masalah
> * dada kiri - berani, jujur dan sabar
> * telapak kaki kanan - tidak mudah mengeluh
> * telapak kaki kiri - baik budi pekertinya
> * siku tangan kanan - kuat ingin memiliki kekayaan
> * siku tangan kiri - baik hati, suka menolong
> * jari tangan kanan - serba beroleh keuntungan

> * jari tangan kiri - serba baik bekerja
> * jari telapak tangan kanan - banyak rezeki tapi boros
> * jari telapak tangan kiri - banyak rezeki dan cermat
> * perut bawah kanan - banyak rezeki, suka memberi maaf
> * perut bawah kiri - baik hati, tenang hidupnya
> * sudut mata kanan dalam - disayang suami atau isteri
> * sudut mata kiri dalam - tidak mudah dilupakan pasangan
> * sudut mata kanan luar - baik budi, ramai yg cinta
> * pelipis kiri - murah rezeki, dpt jadi kaya
> * pelipis kanan - serba berhasil dalam usaha
> * kelopak mata kanan atas - baik hati, ramah,berjaya
> * kelopak mata kiri atas ! - baik budi, ramai yg suka
> * elopak mata kanan bawah - agak malas
> * kelopak mata kiri bawah - agak bodoh, kurang bijaksana
>
> Jadi pakat2lah tilik korg punye tahi lalat ye!!!!!
 
 
SETIAP KESABARAN AKAN DIGANTI DENGAN KEMENANGAN
SETIAP KEDUKAAN AKAN BERGANTI DENGAN KEBAHAGIAAN
SETIAP PERPISAHAN PASTI BERMULA DENGAN SATU PERTEMUAN
SETIAP YANG BERAKHIR AKAN BERTUKAR DENGAN SUATU PERMULAAN
SETIAP KEJADIAN TUHAN PASTI ADA HIKMAHNYA.............
 

Sunday, August 22, 2010

stupid questions with smart answers

BOY : May I hold your hand?
GIRL : No thanks, it isn't heavy.

GIRL : Say you love me! Say you love me!
BOY : You love me...

GIRL : If we become engaged will you give me a ring??
BOY : Sure, what's your phone number??

GIRL : I think the poorest people are the happiest.
BOY : Then marry me and we'll be the happiest couple

GIRL : Darling, I want to dance like this forever.
BOY : Don't you ever want to improve??

BOY : I love you and I could die for you!
GIRL : How soon??

BOY : I would go to the end of the world for you!
GIRL : Yes, but would you stay there??

SHARON : Have you ever had a hot passionate, burning kiss??
TRACY : I did once. He'd forgotten to take the cigarette out of his mouth.


MAN : You remind me of the sea.
WOMAN : Because I'm wild, romantic and exciting?
MAN : NO, because you make me sick.

WIFE : You tell a man something, it goes in one ear and comes out of the
other.
HUSBAND : You tell a woman something: It goes in both ears and comes out
of the mouth.

MARY : John says I'm pretty. Andy says I'm ugly.What do u think,
Peter?
PETER : A bit of both. I think you're pretty ugly.

1) Girlfriend : "....And are you sure you love me and no one else ?"
Boyfriend : "Dead Sure! I checked the whole list again yesterday".

2) Teacher : "Which is more important to us, the sun or the moon?"
Pupil : "The moon".
Teacher : "Why?"
Pupil : "The moon gives us light at night when we need it but the sun
gives us light only in the day time when we don't need it".

3) Teacher : "What do you call a person who keeps on talking when people
are no longer interested?"
Pupil : "A teacher".

4) Waiter : "Would you like your coffee black?"
Customer : "What other colors do you have?"

5) My father is so old that when he was in school, history was called
current affairs.

6) Teacher : "Sam, you talk a lot !"
Sam : "It's a family tradition".
Teacher : "What do you mean?"
Sam : "Sir, my grandpa was a street hawker, my father is a teacher".
Teacher : "What about your mother?"
Sam : "She's a woman".

7) Tom : "How should I convey the news to my father that I've failed?"
David: "You just send a telegram: Result declared, past year's performance
repeated".

8) Teacher : "Now, children, if I saw a man beating a donkey and stopped
him, what virtue would I be showing?"
Student : "Brotherly love".

9) Teacher : "Now, Sam, tell me frankly do you say prayers before eating?"

Sam : "No sir, I don't have to, my mom is a good cook".

10) Patient : "What are the chances of my recovering doctor?"
Doctor : "One hundred percent. Medical records show that nine out of ten
people die of the disease you have. Yours is the tenth case I've treated.
The others all died".

11) Teacher : " Can anybody give an example of COINCIDENCE?"
One Student : "Sir, my Mother and Father got married on the same day and
at the same time."

Friday, August 20, 2010

jom layan yang ni pulak..

penat cari mv die akhirnya jmpe jgk...bestfriend by kana nishino


Wednesday, August 18, 2010

kelepap!!

hahaha...bahij oh bahij...asik2 kene accident kt kpala kn kter...
hahah td kt skolah  hahaa...aku g blakang kt meja ckgu nak amik buku addmath..ade nama ida..aku dok la pggl2 ida tanpa tgk dpn...skali aku angkat la buku tu ke depan sambil pusingkan badan aku dlm keadaan slow motion.. nak suh ida amik buku die tu cpt...
KELEPAP!!!buku tu kene kt muka bahij....nasib baik aku layang2 buku tu perlahan2 so impak die perlahan jela..
saksi utama fatin farhanis...kterg gelak kuat2...smpi nak terduduk atas lantai aku...saksi minor ida and izzati...hahah
korg kene tgk inciddent tu baru ko tau mcm mne kelakarnye...hahaha

Tuesday, August 17, 2010

the chosen one



i love this videoclip...

bangga!!



aku bangga dgn mereka semua yg ada dlm video nih...aku harap aku dpt jd mcm diorg..amin!

Sunday, August 15, 2010

bukan diri aku nih...

AKU BERKECIL HATI!? haha sakai punye aku...bende kecil cm tu pon nk kecik hati ka~kalo bende2 besar ko x nak lak kecil hati...ape la masalah ko ni leely..
leely leely...hahaha.
lpas ni aku x nak la ngajuk2...kecil2 hati...biar la bende tu besar ke kecil...ngn die die pon x dah kecil hati...x tau npe nak kecil2 hati ni...mmg bkn diri aku nih...
lpas ni nk kene kuatkn diri aku...

p/s=abaikan je post diatas... post tersebut x ditujukan kpada sesiapa..saja nak luahkan perasaan...hanya diriku je memahami...

Saturday, August 14, 2010

yovie dan nuno-dia milikku

lgu ni ade kt cerita cinta kirana...sedap la lagu ni..aku cri mv die x jmpe...last2 aku jmpe yg ni ko dgr je la..hahaha



comel kn die ni nme die randy pangalila(peliknya nama die)...lahir 19/10/1990

Wednesday, August 11, 2010

SAKAI!~ ;) hahaha cute 리 태 분

while i was onlining  my tumblr i found this video...hahaha love you taemin...playful taemin...onew and key cannot surpase their laughter..haha me either...




ahlan wasahlan ya ramadhan!

selamat berpuasa  :)))
renung2kan dan selamat beramal...hahhaah

lee taemin!! hahaha

ok fine korang nak amik yg lain2 amik la..haha
aku nak taemin,alexander and yonghwa and sang hyun je...lain2 u-know ker...dong woon ker..dongjun ke..amik la...hahaha
x kusah dah skang ni aku nk setia kt 4 org je...hahaha...setia ke 2..kahkahkahkah....

aku suka tgk bile die ikat rambut...comel and hot sgt...hahaha...aku rse x lme lg die pon akan ade muscle...yah!!hahaha mmg la mereng mereng merong..hahah

budak botak yang comel!! haha

this is Noah Ringer


die lahir tahun 1996..muda 2 thn dr aku...comel nye awak ni..hahaha

Friday, August 6, 2010

pecah masuk!?



ok meh aku citer pasal gambar diatas...x nak dgr  yah baca..hahaha
ok hari lebih kurang 11.30 pagi..rumah aku dipecah masuk oleh seorang penjenayah...
korang mesti nak thu cm ner aku boleh berblog lg kt sini kn...cm ner boleh post criter ni kn...p/s aku x online kt cc ye...

ok alhamdulillah mak ayah aku ade kt umah cozz x kerja...
mak aku cerite...masa mak aku tgh mandi die dgr ade org ckp HOI!...mak aku buat x layan la en...then die dgr cm mangga kene bukak...die igt abg aku balik coz smlm abg aku x blik...die pon nak ar g sambut anak die kn...skali die tgk...org lain mak aku jerit PENCURI!!! org tu terkejut tp sempat capai handbag mak aku yg kebetulan ade atas meja dpn pintu tu....mak aku ckp pencuri tu bawa lari handbag mak aku mcm pondan hahaha....mak aku ckp ade due org sorg tunggu dlm kereta...bonet kereta dah bukak...x kan mak aku nak kejar plak dah la berkemban...bapa aku time tu tgh mamai dr tido...
nau'zubillahhiminzalik...kalo mak ayah aku x de agak...kosong le rumah aku....satu lagi kalo die serang mak ayah aku time tu...astaghfirullah hal azim!!
tu r sempat amik handbag...dlm tu duit x smpi RM100...handphone cikai satu..kunci office mak aku...and yg pling penting dan kterg tgh tkut skang ni...kunci kereta kancil abg sedara aku tu...harap die bengong skit x nmpk kunci kereta tu la...amin!! ic mak kad2 yg sewaktu dgnnye...

yg aku x thn tula...cara die bg salam...hahaha HOI!..kehkehkehkeh...sebaik mak ayah aku x ape2...mak aku ckp smart je org tu pki baju belang2...aku rse dah pro ni...sbb cpt je die rosakkan magga tu...

Sunday, August 1, 2010

happy!!!

smalam g giant shah alam...dpt beli cd maher zain(1st time ni ade cd lgu original yg hak milik kerajaan aku)
beli 2 komic(1st time juga) and buku epop...dpt makan buah berangan..fuh sedap...and kterg bru blik makan kenduri sblm g giant

mak ayah ainun g solat...aku g kedai mph tersinggah la plak kdai speedy(kdi cd)...mule2 cri kt bhg.korea lakn jmpe cd ur beautiful mcm2 ag...then dgr kdi tui pasang lgu maher zain terus cri cd die...minta izin mak ayah nk beli cd tu...wuhuhu aku dpt beli...x tau knape gembira sgt...hahahaha...