Saturday, December 11, 2010

Getaran jiwa

hey don't misunderstand please...aku bukan dapat getaran jiwa kerana apa2 pon..
just that tonight i've been reading this one book stories about prophet..tonight i read about Nabi Daud (as),Nabi Sulaiman(as),Nabi Ilyas(as),Nabi Ilyasa'(as),Nabi Yunus(as),Nabi Zakaria(as),Nabi Yahya(as),Nabi Isa(as) and Nabi Muhammad(saw)..
bila aku baca kisah  Nabi Isa (as)..aku rasa macam ada satu getaran jiwa aku tak tahu nak describe macam mana..rasa terharu ada,sedih pun ada..then bila sampai kat cerita Nabi Muhammad (saw) aku rasa getaran jiwa tu semakin kuat doh sampai aku rasa tangan aku macam nak menggigil..rasa la..then aku rasa mata aku kabur sebab mata aku berair..padahal aku baru baca kisah dia baru kahwin dengan saidatina Khadijah..lepastu baca kisah anak2 die meninggal waktu baru lahir..aku terus stop terasa macam nak menitis air mata aku..rasa2 aku kalau aku teruskan bacaan aku dah menitis air mata aku..touching sangat kisah nabi2 yang aku baca ni lagi kisah Nabi Ayub(as)..

Gelang yang sesuai untuk lelaki ;p

Untuk renungan dan perbincangan bersama..... Kejahilan dan kedangkalan utk tidak mendalami ilmu agama boleh  menyebabkan seseorang itu terikiut-ikut dengan tindakan, penerampilan cara hidup orang kafir.

Musuh Islam merancang termasuk dalam bidang perubatan agar orang Islam terjebak untuk menerima cara yang diperkenalkan. Sebagai contoh mereka menciptakan alat bagi mengurangkan tekanan darah dalam bentuk gelang tangan, bagi orang Islam yang tipis imannya akan menerimanya sebagai satu kaedah perubatan terkini.

Hakikatnya banyak cara lain yang boelh di gunakan, tetapi kerana memakai gelang itu adalah dilarang untuk dipakai oleh lelaki Muslim, maka itulah cara terbaik diperkenalkan oleh musuh agar Muslim dilaknat oleh Allah s.w.t.,apabila dilaknat mereka tidak akan menjadi umat yang kuat untuk menghadapi kemaraan musuh mereka.

Larangan memakai gelang tangan walaupun untuk tujuan kesihatan, telah ditegaskan oleh Rasullulah s.a.w.:
Hadis Imran bin Hussein r.a., bahawasanya Rasullulah s.a.w. telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki
berkenaan. "Apakah bendanya ini"?Lelaki itu berkata,"Ia adalah gelang perubatan". Rasullulalah bersabda,"Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa(faedah wlpun utk tujuan perubatan),buangkan benda itu drp. diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri
anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya."
Hadis Sahih yg ke-19,885 Riwayat Imam Ahmad.

Pemakaian gelang pada hari ini, melibatkan ustaz2,pegawai2 kerajaan, menteri2 dan sewaktu denganya  pun...sesungguhnya mereka semua telah tertipu dengan perancangan musuh yang mahu menghancurkan
pegangan akidah umat Islam.

Di Malaysia trend ini bermula di mana gelang hitam diberikan sebagai hadiah orang yang baru balik dari Mekah.Sekarang ini dibenarkan oleh Tabung Haji kepada jemaah haji apabila berada di Tanah Suci supaya
faktor mudah di kenali atau sebarang kes hilang , kemalangan dsb.

Jenis-jenis gelang yang di haramkan bagi lelaki:-
1) Gelang Kayu koka
2) Gelang Kristal
3) Gelang Tasbih
4) Gelang Getah plastik
5) Gelang Besi magnet atau tangsten kabite
6) Gelang Besi Tabung Haji atau mana - mana besi (apabila berada di Malaysia)

Jenis2 gelang yang diharuskan:-
1) Gelang pesakit semasa berada di hospital (di tanda nama pesakit dan wad)
2) Gelang pesalah/penjenayah (dipakai oleh penjenayah yg telah di tangkap polis)
3) Gelang kaki bagi pesakit gila/jiwa.

so lelaki sekalian kalau dah kempunan sangat nak pakai gelang..try lah jadi 3 golongan yang diharuskan untuk memakai gelang tuh hikhikhik...;p

FAMILY

F A M I L Y
I ran into a stranger as he passed by,

"Oh excuse me please" was my reply.

He said, "Please excuse me too;

I wasn't watching for you."

We were very polite, this stranger and I.

We went on our way and we said goodbye.


But at home a different story is told,

How we treat our loved ones, young and old.

Later that day, cooking the evening meal,

My son stood beside me very still.


When I turned, I nearly knocked him down.

"Move out of the way," I said with a frown.

He walked away, his little heart broken.

I didn't realize how harshly I'd spoken.


While I lay awake in bed,

God's still small voice came to me and said,

"While dealing with a stranger,
common courtesy you use,
but the family you love, you seem to abuse.


Go and look on the kitchen floor,

You'll find some flowers there by the door.

Those are the flowers he brought for you.

He picked them himself: pink, yellow and blue.


He stood very quietly not to spoil the surprise,

you never saw the tears that filled his little eyes."

By this time, I felt very small,

And now my tears began to fall.


I quietly went and knelt by his bed;

"Wake up, little one, wake up," I said.

"Are these the flowers you picked for me?"

He smiled, "I found 'em, out by the tree.


I picked 'em because they're pretty like you.

I knew you'd like 'em, especially the blue."

I said, "Son, I'm very sorry for the way I acted today;

I shouldn't have yelled at you that way."

He said, "Oh, Mom, that's okay.

I love you anyway."

I said, "Son, I love you too,

and I do like the flowers, especially the blue."


FAMILY

Are you aware that if we died tomorrow, the company
that we are working for could easily replace us in
a matter of days.
But the family we left behind will feel the loss
for the rest of their lives.


And come to think of it, we pour ourselves more

into work than into our own family,
an unwise investment indeed,
don't you think?
So what is behind the story?


Do you know what the word FAMILY means?

FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU


Thursday, December 9, 2010

cerite kanak2 aku #1

well first day aku kat sekolah tak da la macam tu..aku ingat lagi pagi2 dah datang sekolah dengan mak ayah aku..datang dengan beg roda tu hehehe...lepas daftar dengan cikgu aku tak ingat la cikgu ape tak silap aku ustazah rohani kot..lepas daftar ayah aku cakap suruh pilih tempat duduk depan sekali..so pilih la yang belah kiri depan sekali...then tengok masa banyak lagi mak aku cakap jom g makan dulu..pergi makan roti canai dekat kedai mamak arafah tak silap aku...makan2..masuk kelas tengok semua orang dah duduk tempat masing2 tempat yang aku pilih tu dah ade orang lelaki duduk rupenye row yang belah kiri tu untuk budak lelaki..sebaik waktu tu masih budak2 kulit muka aku time tu sangat lah tebal ..aku ambil beg aku pegi la duduk kt tempat belakang sekali..tapi best weyh aircond belakang aku je..hahah best gile2..then pada masa ni lah aku discover perasan suke seseorang hahaha ceh umur baru setengah tahun jagung dah gedik2 nak suke orang hahaha...time ni la aku kenal L***N N***A..hhaha x pe xpe die x tahu pon blog aku..gediknye aku ahahahah..kk thats for tonight..

Tuesday, December 7, 2010

JABBAWOCKEEZ

aku tengok video ni dekat facebook...aku tertarik nak tengok so tengok jela kan haha aku memang suke la kalo orang menari pakai topeng putih..bagi aku bende tu nampak smart..then aku dah tengok semua dance die kat America's Best Dance Crew(ABDC)..overal sume best ah..tapi bagi aku paling best yang ni la...


yang ni aku suke waktu diorg jerit Jabbawockeez..hahaha



waktu watch video yang first tu kan korang tahu x aku terus terfikirkan taemin...hahaha sebab taemin kan suke popping...
dah alang2 aku post ni kan aku nak cerite skit la..
aku dah 3 kali mimpi lee tae min!! hahah betol x tipu..tapi aku igt due je dari tiga tu..
mimpi pertama x igt..
ni mimpi kedua..
x thu cm ne nak mule..
time tu taemin macam tgh makeup petu makeup artis die cakap kt die dlm b.korea tp aku paham makna die(kate mimpi aku hahah) die mcm cakap ade peminat nak jumpe petu die tunjuk kat aku.aku pon datang la dekat taemin..die pakai topi hitam and singlet hitam..die macam malu bile die pandang aku petu die tertunduk sekejap sambil sengih macam biasa la kalo die malu..petu die senyum dekat aku..lama plak tu then aku bangun..
mimpi ketige ni die gabung dengan beast plak..
dalam mimpi ketige ni die berdiri atas pentas sambil pegang belon then die menari..tahu die menari ape..mcm tarian budaya kite weyh..
mimpi ni lg best..sekolah kite jemput b2st datang buat persembahan..yg paling jelas muke aku nmpk junhyung..then ble penari2 dah kuar semua berebut nak berdiri dekat depan palang..termasuk lah aku n najihatul munirah...
petu ntah macam mana aku pegi backstage..kt belakang tu macam ade dancemachine..aku bahij and cayya menari kat situ tetibe b2st pon join sekali..kali ni muke palaing jelas..dongwoon aku,yoseob and junhyung...then aku bangun..

aku pernah mimpi dbsk jugak...
die bermule apabila aku tgh lepak minum dekat dapur sambil sandar dekat kabinet..ade la seorg hamba Allah yg aku x kenal tapi dalam mimpi aku kenal..die cakap dekat org sebelah aku(x igt sape) die dah lme x jmpe kawan lme die..aku terus berdiri tegak and cakap kat die u-know yunho eh..nak ikut nak ikut..die pon kasi..then sampai la.berbual ngn diorg..suddenly kterg nak kuar tp x thu nak g mana..kuar je rumah ade kucing banyak..jaejoong pon sebok nak main kucing tu..petu aku dgr yunho dah start kereta..aku pon cepat2 la jalan berangan nak duduk sebelah yunho sbb yunho yg bawak kereta...sekali bile aku sampai tuptup jaejoong dah masuk n duduk dulu..aku cakap dalam hati..(betol x tipu dalam mimpi pun aku cakap dalam hati) aku cakap aku sepak kang jaejoong ni menyibuk je..hahah..then aku duk la belakang..dapat duduk sebelah junsu..tp bile nak tutup pintu susah sikit..hahah sebab korang bayangkan la aku,junsu,yoochun,changmin dok kat belakang...

epas aku mimpi dbsk and b2st tu kan besok nye aku mimpi aku cerite kt kawan2 aku mcm pasal dbsk aku cerite kt mun n aishah dlm bas(mimpi je)..b2st tu aku cerite kt bahij tp x igt daam keadaan ape...
k tu je la..