Sunday, January 30, 2011

KETURUNAN

korang tahu tentang asal usul korang??tahu x?? dari mana nenek moyang kamu orang datang ade tahu..kalo x tahu rajin2 kan diri korang pergi tanya mak ayah korang kalo ade nenek n atuk g la tanya diorg...macam aku dh x de atuk n nenek tanya je la mak ayah aku..sbek diorg thu..

hari ni aku berbual dengan mak aku,ibu long and kak eda tentang keturunan kterg...
ok aku ni berdarah campuran yaman,india,thailand,jawa,melayu deli,cina
ok2 yaman tu datang dr hadramaut..india x tahu..thailand n jawa n cina x tahu..melayu deli dr johor kot..
ok belah ayah aku (tokwan aku campuran yaman n india...belah tok aku thailand)..

belah mak aku la aku dapat jawa,cina,melayu deli tu...
belah arwah abah jawa je kot...x igt la plak..belah arwah mak jawa+ cina kawin ngn orang melayu deli tu..
belah arwah mak ibu aku cakap tok zahra die tu cmpur jawa ngn cina...sebab tu la muka arwah mak enon mcm cina skit..mak itam pon mcm cina gak aku tgk...

tula bile dtg kt aku dah bercampur...kak eda ckp aku ni tu yg ade rupe india+arab skit..  hahahahah

tula petu mak aku cakap kalo nak thu lg lanjut pasal keturunan belah mak aku tanya tok chik or tok busu..the end..so korang kalo teringin nak thu asal usul korang baik korang tanya org tua2 dalam keluarga korang

sinar ayat qursi

Dalam sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah
sehingga Baginda mendengar jawaban salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,
Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur,
setiap perbuatan orang yang benar,  pahala nabi2, serta Allah melimpahkan rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua
memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid..

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

SPM 2010-paper sejarah ;)

Subject: FW: SPM 2010 - PAPER SEJARAH


Malaysian history

Dilarang senyum atau ketawa semasa menjawab, kalau tidak anda akan digagalkan dr Ujian SPM.

1. Siapakah yang membuka Melaka?
a. Param
b. Parameswari
c. Paramugari Terlampau
d. Parameswara
e. Parang Kontot

2. Pada tahun 1771, seorang penjelajah Inggeris telah tiba di sebuah kawasan yang dikenali sebagai New Hebrides, siapakah dia?
a. Kapten Hook
b. Kapten Crook
c. Kapten Cook
d. Kapten Cool
e. Kapten Boleh

3. Siapakah yang pernah menjadi pemerintah Sarawak?
a. Brooke Shields
b. James Beruk
c. James Bond
d. Sapok Biki
e. James Brooke

4. Siapakah yang membuka Pulau Pinang?
a. Torch Light
b. Traffic Light
c. Francisca Peters
d. Light and Easy
e. Francis Light

5. Salah seorang pahlawan melayu terbilang?
a. Tuk Janggut
b. Tuk Misai
c. Tuk Sideburn
d. Tuk Misai A Galak
e. Tuk Bulu Hidung

6. Pahlawan Melayu di Pahang?
a. Mat Kilau
b. Mat Silau
c. M Daud Kilau
d. Mat Sentul
e. Mat Rempit

7. Siapakah Residen Inggeris di Negeri Perak yang dibunuh oleh Datuk Maharajalela?
a. Jawa Jerongos
b. J.W.W Birch
c. Jay Jay
d. J.W.Marriot
e. Jawa Rangers

8. Negara manakah yang menjajah Tanah Melayu selepas Portugis?
a. Ayam Belanda
b. Bela Anda
c. Blender
d. Belanda
e. Blunder

9. Apakah antara hantaran yang diminta Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Melaka?
a. 7 dulang hati nyamuk
b. 7 dulang tongkeng ayam
c. 7 dulang tahi hidung
d. 7 dulang tahi lalat
e. 7 dulang gigi arnab

10. Siapakah puteri Pahang yang mencintai Hang Tuah?
a. Tun Mahathir
b. Tan Tin Tun
c. Tun Tak Tahu Eja
d. Tun Teja
e. Arnold Susahanakeja

11. Siapakah puteri Negeri China yang berkahwin dengan Sultan Melaka?
a. Puteri Hang Li Po
b. Puteri Kepala Hotak Hang!
c. Puteri Opah Hang!
d. Puteri Hang Go Poh
e. Puteri Hang Cing

12. Ikan apakah yang melanggar Singapura?
a. Ikan Bilis
b. Ikan Masin
c. Ikan Kembung Masak Asam
d. Ikan kekek mak iloi-iloi
e. Ikan Todak

13. Siapakah Ketua Kominis Malaya?
a. CIMB Bank
b. Chin Peng
c. Soh Chin Aun
d. Chim Pan Zee
e. Chin Chau

MAAF... ANDA GAGAL DISEBABKAN SENYUM SEMASA JAWAB...

long time no heard

wahwah lama sungguh aku x post kt sini..maklumlah ade tumblr skang...haha kalo korang bukak tumblr aku bnyk taemin ngn kucing and quote...tumblr ni senang skit aku nak cri gambar taemin yg aku x pnah tgk..aku reblog je boleh jd dlm koleksi aku hehehe..
ok story2 pergh banyak betul...
ok2 cerite pasal nak daftar spm kawan2 aku dah bnyk cerite..korang bce jela..dkt blog caya or aij..
ok koko plak..
aku join unit beruniform..cbe teka ape??
hey mestilah bomba kan kan..hahaha dari tingkatan satu smpi la ni bomba2 mcm bangga la plak jd ahli bomba hahah..guess what aku jd WAKIL KOMANDER FORM 5 heheheh...rumah sukan thun ni plik skit..sukan permainan under rumah sukan..rumah sukan mmg dr dulu x leh nak tkar la rumah merah la...then sukan permainan amik permainan dalaman..
p/s kelas aku banyak bdak rumah merah..hehehe
then kelab persatuan..persatuan bahasa arab..

ok cerite 2 hari lepas..pergh mmg kepala aku berasap je dgn adik aku..
PEMALAS..ok aku malas malas2 gitu je x de ah smpi x tolong mak aku kemas rumah..
aku suruh die cuci pinggan die boleh ckp..'kenapa mesti adik'..sedap je die ckp macam tu..selama ni aku lipat baju cuci pinggan ade aku ckp'kenapa mesti nana' ada2 x de kan..walopon aku malas nk buat aku buat jugak sbb pkir nak tolong mak aku je...
cerite paling gempak mak aku mengamuk dgn kterg..well aku x kene la sbb mak aku thu aku mcm mne..kadang gune nama aku nak perli adik n  kakak aku je..satu hari tu aku tgh sibuk buat hw..aku dgr mak aku mara2..die cakap ade anak dara ramai tp x leh tolong ..hahaha...
die ckp x leh ke tolong cuci pinggan..time tu kakak n adik aku kt depan diorg la kene bebel...then kakak aku masuk bilik mak aku..bile mak aku masuk bilik die die ckp'eh kak dah masuk bilik..'aku gelak je..
adik aku mule jd pemalas yg amat bile die terpengaruh nak tgk cerite KOREA je and dah baligh.....hahah
hello ye mmg aku yg bawa balik pengaruh korea ke rumah aku..but aku x de la gile2 la sgt smpi hampir tiap2 masa terperap dlm bilik smpi waktu bersam family pon die x de...aku minat x smpi cm tu eh..

maher zain inshaAllah Malay version you guys..love it..

 malay version:



 france version:




turki version:

Sunday, January 2, 2011

tudung labuh

                                                   

ok bermula hari esok aku akan memakai tudung  labuh berwarna putih ke sekolah kesayangan ku..
huhuhu..nak tahu kenapa??
well pihak sekolah telah mewajibkan keatas pelajar2 KAA untuk memakai tudung labuh bermula tahun ini..
well kita tunggu je la esok ye tengok orang2 lain termasuk diriku pakai tudung labuh di sekolah biasa yang bukan berasrama ye